Blancolån - det här bör du tänka på

Ska du ansöka om ett blancolån, eller privatlån som det också kallas, så finns det en del saker du bör tänka på innan du får lånet godkänt. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Detta betyder att långivaren eller banken som utför ditt lån inte har någon slags säkerhet på att du kommer betala tillbaka pengarna. När du ansöker om ett lån med säkerhet, som i många fall är bostadslån eller billån, då använder du bostaden eller bilen som en säkerhet till långivaren. Skulle du således inte betala tillbaka lånet i tid så har banken möjlighet att beslagta ditt boende eller din bil.

Det finns en del saker som du bör tänka på innan du ansöker om ett ett billigt blancolån. Först och främst så kommer dessa lån kosta dig mer i slutändan, eftersom det är ett lån utan säkerhet, och då tar långivaren ut en högre ränta jämfört med de lån som har säkerhet. Du behöver alltså ha god möjlighet att faktiskt betala tillbaka lånet, så det är viktigt att se över hur din ekonomi ser ut, så att du kan vara stensäker på att du faktiskt har råd med lånet du vill ansöka om.

Räkna ut vad ditt lån kommer kosta dig i slutändan.

Då blancolån har högre ränta, betyder det också att du kommer betala tillbaka mer pengar än vad du lånade från början. Innan du ansöker om ett privatlån så behöver du således se över hur mycket du kan lägga på lånet per månad, så att du verkligen säkert kan veta att du kan betala månadskostnaden till långivaren. Det är bra att lägga upp och organisera fram hur mycket du får in per månad och hur höga summor du kan lägga per månad till långivaren.

När du ansöker om ett blancolån så kommer du med stor förmodan också betala en avgift för deras amortering. Detta är en avgift som du betalar varje gång du genomför din månadsavgift till långivaren.  Det är också amorteringen som ger banken eller långivaren en slags säkerhet, eftersom de annars inte har detta när de godkänner privatlån eller blancolån.

Den viktigaste punkten lär dock vara om du faktiskt behöver ansöka om ett privatlån för det köp du vill utföra. Är det således endast ett litet köp, som du egentligen inte behöver, då bör du avstå ett lån. i dessa fall är det bättre att du spara ihop pengarna, så att du själv kan betala summan med dina egna pengar. Skulle det nämligen vara så att du inte betalar tillbaka ditt lån, då kan det skickas vidare till inkasso och därefter kan det gå till Kronofogden. Förutom att summan då höjs, kommer du också ha svårt att ta lån i framtiden. Det kan också bli svårare för dig att köpa lägenheter eller andra större inköp. Detta medför alltså en större risk för dig, så att du inte hamnar i ekonomiska svårigheter på grund av detta.