Sök biluppgifter för att veta mer om fordonet
Om du är ute efter att köpa en bil kan det vara bra att veta lite grundläggande biluppgifter innan du sätter igång. Det kan bland annat handla om mätarställning, besiktningshistorik, hur många ägare den haft, när skatten ska betalas, samt när senaste besiktningen genomfördes. Vid nätbaserade annonser är det även viktigt att säkerställa nuvarande ägare, till exempel för att jämföra att personen du talar med verkligen äger bilen.
Det är även här som biluppgifterna kommer in i bilden, något du kan hitta via flera olika hemsidor på internet. Om du vill få fullständiga rapporter kan du även beställa sådana för en extra kostnad, medan grundläggande data ges ut helt gratis. I Sverige kan du även se vilken adress personen som äger bilen är skriven på, samt vad det uppskattade värdet av bilen är.
Värderingar och upplysningar samt hur de fungerar
Först och främst har du alltid tillgång till grunduppgifter av svenskregistrerade bilar hos Transportstyrelsen. De erbjuder en tjänst som heter Fordonsuppgifter, en plats där du knappar in registreringsnumret för att få reda på mer information om en specifik bil.
Genom att logga in med ditt BankID kan du även beställa en fullständig rapport gällande tidigare och nuvarande ägare, deras personnummer, samt vilken adress de är folkbokförda i. Denna erbjuds både via e-post och SMS, samt att det sker helt utan kostnad.
Biluppgifter
En ytterligare sida där du kan hitta ägaren på bilen utan att behöva logga in kallas för Biluppgifter, en slags portal där du även kan se utökad information som chassinummer, stöldstatus, motorkod och jämförelser av försäkringar.
Även ägarhistorik visas upp direkt på sidan, samt att du kan hämta ut information om vem som äger fordonet utan att logga in med ditt BankID. Datan bifogas via tjänsten Merinfo som presenterar namn, samt den första delen av personnumret. Vill du däremot få reda på det fullständiga numret behöver du logga in.
Carfax
För utökad information gällande besiktningar, servicehistorik, importursprung och fordonsskulder kan du beställa en Carfax rapport. Denna kostar 199 kronor, men den ger dig däremot betydligt mer konkret fakta om bilen vilket kan vara helt avgörande vid begagnade köp.
Carfax eliminerar även fler risker vid bilhandel, både för den som säljer och den som köper. Denna tjänst är framförallt inriktad på dig som vill veta allt som går att hitta om en specifik bil.
Bilsvar
Detta är Konsumentverkets egna tjänst för dig som vill ta reda på biluppgifter. Det som skiljer sig är att du inte kan söka på bilar som är äldre än 12 år, eller de som har personliga nummerplåtar. Du får däremot reda på saker som klimatindex, cirkapriser, jämförelser bland liknande modeller, samt mycket mer.
Bilsvar är dessutom helt oberoende och detta i sig är ett stort plus för dig som konsument. Det finns inte heller några kostnader förknippade med sajten vilket gör den till ett ypperligt alternativ.
Car.info
Car.info är en slags databas som samlar upp användbar information om bilar i Sverige. Du hittar till exempel gamla Blocket annonser med bilder samt priser, när den senast besiktades, när bilen eventuellt ställdes av, samt om bilen har råkat ut för en efterkontroll.
Skillnaden med just denna sajt är att du får en tydlig tidslinje på vad som skett med bilen, men även cirkapriser från företag och privata ägare. Andra upplysningar som anges är bland annat förekomst i Sverige för liknande bilmodeller, recensioner, samt användaromdömen.
Biluppgifter är gratis och enkelt tillgängligt på samtliga enheter
Om du inte redan visste om det så kostar det inget att ta fram information om bilar, ägarbyten och vem som äger fordonet för tillfället. Du kan dessutom hitta allt med hjälp av din smartphone eller surfplatta, om du inte befinner dig i hemmets lugna vrå.
I Sverige kan du hitta det mesta med hjälp av ett registreringsnummer, precis som när du letar upp personnummer. Transportstyrelsen har mycket matnyttig information tillgänglig i sin databas, men du kan även ta del av sidor med utökade register som erbjuder ännu mer data om fordonet.
Med de moderna apparna som du numera kan ladda ned kan du med fördel använda din mobiltelefon istället för din dator, om syftet är att få reda på mer om en bil du är intresserad av. Det kan även handla om att leta upp månaden som din bil ska besiktigas, eller när skatten ska betalas.
Vid alla tillfällen som begagnade bilar kommer in i bilden är det av högsta vikt att åtminstone göra en snabb kontroll hos Transportstyrelsen. Där kan du snabbt luska ut saker som kan vara bra att anmärka på, eller för att undvika onödiga kostnader efter att köpet är avklarat. Om skatten är betald eller inte kan givetvis vara av stor vikt, medan du även kan vilja veta hur många ägare som har haft bilen tidigare.
Med hjälp av historiken kan du sedan skapa en bild om vilket skick bilen förmodligen kommer att vara i, samt hur mycket pengar du kan behöva lägga på en eventuell service. Notera dock att all information inte finns tillgänglig, särskilt om fordonet har lagats på en privat verkstad utan stämpel i serviceboken. Det mesta kan dock utredas med endast några klick, en enorm fördel för dig som bilköpare.
Värdera bilen genom att kolla upp fordonets historik
Vill du veta ungefär hur mycket bilen är värd? Då är det ett utmärkt tillfälle att värdera den med hjälp av jämförelsesajter på nätet. Genom att använda sig av diverse parametrar kan företag luska ut ett ungefärligt pris på vad bilen bör kosta, något som kan ge en slags fingervisning som kan användas för att se om du betalar för lite eller för mycket.
Några faktorer som påverkar själva värdet är hur långt bilen har gått, vilket drivmedel den använder, hur miljöklassificieringen ser ut, samt det generella skicket. Vill du pendla längre sträckor kanske du ska fokusera på mindre motorvolym, men även lägre vikt eftersom bilskatten då blir billigare.
Med hjälp av jämförelsesidor hittar du alltid en riktpunkt att sikta mot, något som i sin tur hjälper dig att göra ditt val lite enklare. Vissa försöker nämligen sälja sina fordon till överpris, medan bilfirmor också kan ligga ganska högt över medianpriset. Fördelen med dessa är dock att du oftast kan få rabatt genom att byta in din gamla bil.
Informationen om nuvarande ägare finns tillgänglig helt gratis
Om du vill veta exakt vem som äger en bil kan du göra det på flera olika sätt. Den första är att logga in med ditt BankID hos Transportstyrelsens tjänst Fordonsuppgifter, medan den andra är att använda en webbtjänst som Biluppgifter, Carfax eller Car.info.
Fördelen med Transportstyrelsen är att du kan få en fullständig rapport på samtliga ägare helt gratis via e-post. Om du istället väljer SMS kostar det 3 kronor, men det kan vara värt att betala om du är mitt i valet och kvalet, utan att ha tillgång till din mejlkorg eller BankID.
För att vara säker på att personen du köper bilen av bör du alltid kontrollera vem ägaren är, innan du genomför ett köp. På detta sätt undviker du att bli lurad, eller för att råka ut för bedrägerier där du kanske betalar för ett stulet fordon. Det kan även vara användbart att se om bilfirman du valt verkligen står som ägare på bilen du tittar på.
Tack vare att uppgifterna skickas omedelbart behöver du aldrig vänta länge på svar, ett stort plus med dagens moderna och tekniska lösningar. Ägarbyten kan också genomföras direkt via din smartphone, förutsatt att du har appen ”Mina Fordon” installerad.
Sökningar utan registreringsnummer
Har du inte tillgång till ett registreringsnummer kan du alltid söka på chassinumret istället, eller genom att ange namnet på personen som bilen står på. Detta sker däremot via Transportstyrelsens kundtjänst och kan inte letas upp via deras vanliga tjänster, något som kan vara bra att ha med sig.
Personuppgiftslagen och anledningen till att det går att söka på namn
Enligt svensk lagstiftning ska privatpersoner alltid kunna hämta ut information om personuppgifter, samt fordonsrelaterad data. Vill du veta mer om hur lagen fungerar kan du söka på Personuppgiftslagen som reglerar det mesta kring ämnet, men du kan även läsa mer på Transportstyrelsens hemsida.
Vill du inte att det ska gå att söka på din identitet kan du dessvärre inte stå som ägare till en bil, en aspekt som kan vara värd att ha på minnet. Den som äger bilen rent juridiskt är samma person som står skriven som ägare hos Transportstyrelsen, även om det är någon annan som brukar den.
Samma sak gäller också för bilförsäkringen som är lagstadgad i Sverige. Det är alltså ägaren som måste teckna en sådan, även om det kan vara en annan privatperson som faktiskt kör den. Detta är också den främsta anledningen till att vi alltid rekommenderar att du kontrollerar ägaren, innan du ens beger dig ut för att titta på bilen.
Vilka uppgifter är relevanta för mig som köpare?
Först och främst är det alltid bra att ta reda på årsmodell eftersom detta talar om hur länge den har körts på vägarna. Slitage kan därmed räknas ut ganska enkelt eftersom serviceintervallerna finns tillgängliga hos bilens tillverkare, eller på diverse hemsidor där du kan leta upp informationen.
Hur långt bilen har gått är också viktigt att veta då mätarställningen alltid skrivs ned i besiktningsprotokollet. Detta ger dig en hum om vad som kan behöva bytas när det handlar om slitagedelar, eller vilken slags service du kan förvänta dig att göra efter köpet.
Om bilen har några skulder är också en punkt som inte bör förbises, framförallt om det finns skulder registrerade hos Kronofogden. Du hittar också betalningsmånaden för bilskatten direkt hos Transportstyrelsen, samt om den är betald eller inte. Utöver detta finner du även om bilen är avställd eller om den är i trafik, något som vara av största vikt när du planerar ett köp.
Det är nämligen så att alla eventuella skatter och avgifter behöver betalas så fort bilen ställs på, en extra kostnad du förmodligen vill undvika. Det allra sista du bör tänka på är att Transportstyrelsen är en statlig myndighet som är både pålitlig och hjälpsam vid frågor, ett stort plus om du känner dig osäker.
Uppgifter som hämtas ut av tjänster som Carfax, Bilsvar och Biluppgifter innehåller däremot mer detaljerade svar. Där kan du också göra mer grundläggande djupdykningar gällande tidigare service, reparationer och besiktningar. Om en bil har lagats regelbundet är givetvis en positiv sak att veta, men även när det handlar om serviceintervaller och viktiga byten av slitagedelar.
Kamremsbyten, byte av olja, bromsar och andra vanligt förekommande reparationer bör alltid frågas om innan du bestämmer dig för ett köp. De ska även framgå i serviceboken som medföljer bilen, förutsatt att allt är genomfört på en legitimerad verkstad.
Vanliga frågor om biluppgifter
Kan man leta upp personnummer på bilägaren utan att logga in med BankID?
Ja, men då får du endast fram den första delen av personnumret. Du kan däremot använda betaltjänsten via SMS hos Transportstyrelsen som kostar 3 kronor om du vill få fram fullständiga personnumret direkt, utan att logga in.
Varför är det viktigt att leta upp biluppgifter innan ett köp?
För att försäkra dig om att regelbunden service är genomförd är det bra att slå upp nödvändig fakta om fordonet. Du kanske även vill se att mätarställningen stämmer överens med det säljaren har meddelat i annonsen, eller att skatten är betald och att bilen är i trafik.
Kostar det att söka biluppgifter?
Det brukar inte kosta något att leta upp grundläggande information om bilar, men om du vill få en fullständig rapport som täcker servicehistorik och dylikt kommer du att behöva betala. Carfax är exempelvis ett företag som skapar rapporter om bilar till en kostnad av 199 kronor.
Hur letar man upp information om bilar i Sverige?
Det enda du behöver veta är bilens registreringsnummer, sedan anger du bara det hos Transportstyrelsens webbtjänst som kallas för ”Sök Fordonsuppgifter”. Du kan även hitta andra alternativ som erbjuder mer ingående data om fordonet, exempelvis Car.info, Carfax, Biluppgifter och Bilsvar.