Sök information gratis via bilregistret
Du hittar väldigt mycket data om bilar i Sverige tack vare det enorma bilregistret som finns tillgänglig i vårt avlånga land. Då det hela är statligt ägt finns allt att hämta kostnadsfritt, oavsett om det är Transportstyrelsen eller privata aktörer som vill ha det. Du kan dessutom få ut alla biluppgifter du behöver via nätet, direkt på din dator eller mobila enhet.
Om du är på plats vid en bilfirma eller hos en privatperson som ska sälja sitt fordon kan du även beställa uppgifter via SMS. Rådet vi vill ge dig är att kontrollera hur långt bilen har gått, hur många ägare den har haft, samt annan nödvändig fakta om fordonet. Det viktigaste du kan göra är att ha koll på vad du betalar för, innan du genomför köpet!
Vägtrafikregistret och hur det fungerar
Det offentliga namnet som Transportstyrelsen använder sig av är Vägtrafikregistret, en databas som inkluderar folkbokföringsadresser, särskilda adresser, samt företag och organisationer. Alla dessa kan enkelt letas upp med hjälp av bilens registreringsnummer, men du har också tillgång till annan nödvändig information om själva bilen.
Här nedan presenteras ett axplock av egenskaper om fordon som du hittar i Vägtrafikregistret:
- Fordonsstatus (Avställd eller Påställd)
- När fordonet tillverkades
- Mätarställning
- Vilken färg bilen har
- När bilen ska besiktigas senast
- Vem som står som ägare
- Information om skatter och avgifter
- Teknisk data om fordonet
Andra aktörer använder också bilregistret
Förutom Transportstyrelsen så är det även företag som Biluppgifter, Bilsvar eller Car.info som använder registret. Hos den förstnämnda kan du dessutom få fram den första delen av personnumret och adressen på ägaren, utan att behöva logga in eller betala för ett SMS.
De privata aktörerna skiljer sig dessutom en hel del från det statliga, framförallt då du kan få utökad information som vi berättar mer om i delen fordonsuppgifter. Registret används främst i syftet av att leta fram nödvändig fakta som kan ligga till grund för ett köp, eller för att privatpersoner vill veta mer om bilen innan de åker och tittar på den.
Kronofogden eller Polisen använder i sin tur registret för att kontrollera om de är lagliga att köra, om de behöver tas i förvar, och så vidare.
Du hittar information om alla tänkbara fordon i bilregistret
Förutom bilar finns också uppgifter om MC, Skotrar och andra motorfordon inlagda i bilregistret. Du kan också leta upp släpkärror och allt annat tänkbart som används på våra vägar idag, något som gör registret till ett stort och omfattande sådant.
Du kan även spara en hel del tid och pengar genom att leta upp registreringsnumret på fordonet du är intresserad av. Med en förutbestämd kontroll kan du bedöma om det är värt mödan att ens åka på plats, endast med hjälp av uppgifterna som presenteras via registret.
Övrig data som du får tillgång till via Bilregistret
Det är inte bara grundläggande uppgifter som presenteras när du söker information om en bil i Transportstyrelsens register. Där hittas även om fordonet är importerad från ett annat land, vilket datum det har ställts på, samt när den senaste besiktningen godkändes.
Du kan även ta reda på mer detaljerad data om karossen, mått och vikt, axlar och hjul, samt hur stor motoreffekten är. Förutom detta ser du även maxhastighet, ljudnivå och miljöklass vilket kan vara bra att veta för dig som värnar om miljön.
I bilregistret framgår också vad bränsleförbrukningen är vid blandad körning, landsvägskörning, eller stadskörning. Denna uppgift kan vara helt avgörande vid budgetberäkningar, eller om du exempelvis är på väg att börja pendla till ett nytt arbete.
Transportstyrelsens app för mobila enheter
Även mobila applikationer är uppkopplade till bilregistret idag, och hos Transportstyrelsen kallas appen för Mina fordon. Där kan du bland annat sköta ägarbyten, påställningar, avställningar, samt söka uppgifter om bilar med hjälp av registreringsnumret.
Även uppgifter som inte är direkt relaterade till bilregistret hittas här, exempelvis information om trängselskattsaldot och preliminära dygnsbelopp. Appen fungerar både med iOS och Android, samt att du hittar den via App Store eller Google Play.
Hur Transportstyrelsen arbetar
Den statliga myndigheten som har det yttersta ansvaret för bilregistret kallas för Transportstyrelsen, men de arbetar också med underhållning av vägar och olika skatter förknippade med bilägande. Då de innehar en enorm databas med teknisk information om olika fordon kan du även beräkna ut kostnader relaterade till ditt körande, baserat på hur mycket drivmedel som förbrukas per 100 kilometer.
Vägtrafikregistret erbjuder även direktåtkomst till olika myndigheter, företag och organisationer via en slags API (applikationsprogrammeringsgränssnitt). Med hjälp av denna kan olika system prata med varandra via internet, något som snabbar upp processen med informationsinhämtningen en hel del.
Kontaktuppgifterna till Transportstyrelsen hittar du på transportstyrelsen.se, men specifikt under fliken ”Fordon” där du kan ringa eller mejla dem gällande skatter, avgifter eller andra ärenden som är relaterade till bilar, MC:n och andra motorstyrda fordon.