Det första du bör göra när du ska köpa en bil är att leta upp information (fråga på annat fordon) om den i Transportstyrelsens register. Detta kan du enkelt göra med tjänsten ”Sök Fordonsuppgifter”, en portal som presenterar data via Vägtrafikregistret för att få fram nödvändiga uppgifter som mätarställning, skatter, motorvolym, förbrukning och dylikt.
Informationen är helt öppen och det enda du behöver är bilens registreringsnummer, sedan får du fram det mesta du kan tänkas behöva för att göra en samlad bedömning av fordonet. Du kan även se när och om bilen behöver besiktigas, när det tillverkades, samt vilken färg den har.
Allt detta kan vara relevant för köpare som vill dubbelkolla så att allt stämmer, eller för dig som vill veta när föregående besiktning godkändes. Tack vare att Transportstyrelsen även meddelar om bilen har användningsförbud ser du direkt om den får köras från platsen eller inte.
Via myndighetens hemsida kan du också beställa ägaruppgifter via e-post helt gratis, eller med ett SMS till en kostnad av 3 kronor. Notera dock att det förstnämnda alternativet kräver att du loggar in med ditt BankID.
Göra slagningar på bilar via tredje part
Förutom Transportstyrelsens egna webbsida kan du även använda Biluppgifter.se, eller andra liknande alternativ. Det som skiljer sig brukar vara att informationen presenteras lite annorlunda, men du kan också få fram adress och namn på personen som äger fordonet utan att behöva logga in med BankID.
På detta vis sparar du även tid när du ska kontrollera vem som står som ägare, även om du inte får fram hela personnumret utan endast den första delen.
Via Carfax kan du i sin tur göra en fullständig rapport som även hämtar upp servicehistorik och andra egenskaper om bilen. Detta är dock en tjänst som kostar pengar, något som kan vara bra att ha med sig.
I vissa fall får du också utökade uppgifter om fordonen du gör slagningar på, ett stort plus för dig som vill få fram så mycket som möjligt. Car.info är ett utmärkt exempel på ett företag som kan hämta ut uppgifter från tidigare annonser, bland annat bilder på hur bilen såg ut tidigare.
Varför kolla upp bilen innan köp?
Även om bilar kan se bra ut på bild vet du aldrig vilket skick de är i innan du faktiskt sitter och provkör dem på plats. Du kan däremot eliminera väldigt många dåliga alternativ genom att sortera bort fordon som kanske måste besiktigas, eller om skatten är obetald.
Dessa faktorer skvallrar ofta om problem som kanske inte står med i annonsen, eller att ägaren inte har skött serviceintervallerna. Att köpa en bil kan i mångt och mycket vara en frustrerande process när det finns många oseriösa säljare, både bland bilhandlare och privatpersoner.
Med hjälp av en snabb kontroll innan du beger dig iväg kan du däremot undvika strul och trubbel redan i det inledande stadiet. Det är också vanligare att fordonsuppgifter kontrolleras på äldre bilar i första hand då de nyare modellerna sällan har hunnit gå särskilt långt.
Slitage kan däremot vara väldigt svårt att märka av enbart med hjälp av ett register, men om du hittar en bil med få ägare och låga miltal bör du förvänta dig att den är i bra skick.
Relevanta frågor att ställa sig gällande bilens historik
Med underlaget du får via tjänster som ”Fråga på annat fordon” kan du alltid göra en samlad bedömning. De mest nödvändiga frågorna du bör ställa dig är hur många ägare bilen har haft, vad bilen har använts till, samt om den har genomgått regelbunden service och besiktning.
Utöver detta kan det även vara bra att kontrollera om bilen är importerad från ett annat land vilket kan medföra sina egna utmaningar. Här nedan går vi igenom frågorna och besvarar dem för att skapa en enklare överblick.
Hur många ägare har bilen haft?
Varför det är viktigt att veta antalet ägare har att göra med att bilen förmodligen inte har dugit för personerna som haft den i sin ägo. Något har helt enkelt varit ett så stort störningsmoment att de sålt den vidare, samt att den bollats runt bland många olika ägare av samma skäl.
Detta kan också resultera i att bilen inte genomgått lika regelbunden service, eller att information om reparationer gått förlorade på grund av det höga antalet personer som ägt fordonet.
Vad har bilen använts till?
Även om det kan vara svårt att kontrollera denna uppgift är det ofta mätarställningen som skvallrar om vad bilen har använts till. Ett fordon med ett väldigt högt miltal kanske har använts för leasing, som taxi, eller personer som pendlar långa sträckor i arbetet.
Med höga miltal kan du förvänta dig slitage på bilen, något som eventuellt kan vara ett problem om den inte har genomgått service kontinuerligt.
Har bilen besiktats regelbundet?
Om du märker att bilen har varit avställd flera omgångar, eller om den genomgått en ombesiktning mer än en gång så bör du vara på din vakt. Denna information hittar du exempelvis via Car.info som även visar upp historiska annonser från Blocket, om de tagits bort, samt vad det tidigare priset har legat på.
Är bilen importerad?
Sist men inte minst bör du kontrollera om fordonet är importerad från ett annat land. På grund av olika regler i länder utanför Sverige kan det vara så att bilen inte når upp till alla de krav som Transportstyrelsen ställer.