Leta upp fordonsuppgifter
I Sverige har vi väldigt goda möjligheter att hitta information om alla möjliga fordon som trafikeras på vägarna. Denna databas kallas för Vägtrafikregistret och tillhandahålls av Transportstyrelsen, myndigheten som ansvarar för personbilar och tillsynen inom transportområdet.
Vill du hitta utökade uppgifter om fordon behöver du endast ett registreringsnummer, sedan får du bland annat fram hur många ägare den haft, om den är avställd eller påställd, samt när senaste besiktningen godkändes.
Tack vare att registret är oerhört omfattande finner du även många andra egenskaper om bilen, till exempel vad den har för färg, hur bränsleförbrukningen ser ut, samt vad diametern på fälgarna är om du vill beställa nya däck. Allt detta kanske är bra att veta om, men du kan även använda informationen för andra syften.
Genom att granska fordonet noga finns det möjlighet att hitta dolda fel, eller att undvika onödiga kostnader som tillkommer efter genomfört köp. Du kan även se till att alla eventuella skulder, obetalda skatter och parkeringsböter är i sin ordning innan du bestämmer dig för att åka och titta på bilen.
Varför är det bra att hitta fordonsuppgifter?
Att djupdyka i bilens historik kan vara avgörande för dig som tittar på en begagnad sådan, framförallt om du inte har ekonomin för att införskaffa dig en helt ny bil. Det är även ett bra sätt att eliminera alternativ som inte passar, eller de som gått för långt och inte är värda din tid.
Vi vet att det kan låta krångligt till en början, men du gör dig själv en tjänst genom att noga studera hur bilen har servats, besiktats och använts innan den lades ut för försäljning. Via en betald Carfax rapport kan du dessutom få fram ännu mer fakta om fordonet, till exempel om den har använts som taxi, manipulerade mätarställningar, dolda fel och mycket mer.
Carfax rapporten ger dig också tillgång till servicehistoriken, men de hämtar också ut uppgifter från polisen, verkstäder, bilhandlare och försäkringsbolag. Behöver du en komplett översikt är det alltså denna metod som rekommenderas.
Vill du istället göra allt gratis krävs det lite mer manuellt arbete från din sida, samt att du kan få det svårt att få fram samtliga utdrag som krävs för en komplett rapport. Däremot hittas en hel del matnyttig information via tjänsten ”Sök på annat fordon”, eller ”Sök Fordonsuppgifter” som det döptes om till ganska nyligen hos Transportstyrelsen.
Skulder och avgifter på bilar följer med till nya ägare
År 2014 klubbades en ny lag igenom som ändrade hur parkeringsböter, trängselskatt och fordonsskatt reglerades vid ägarbyten. Det bestämdes nämligen att alla dessa följer med den nya ägaren av bilen, även om fordonet skulle ha skulder som är hos Kronofogden.
Syftet med lagen var att förhindra så kallade ”målvakter” från att äga många fordon utan att använda dem, men tyvärr drabbar detta gemene man som inte är uppmärksam om förändringarna. Det finns även en ny tjänst hos Transportstyrelsen som heter ”Kontroll av obetalda fordonsrelaterade skulder” där du kan se statusen på dessa.
E-tjänsten kräver dock att ägaren tar fram uppgifterna, något du bör göra i samband med bilköpet för att kontrollera att allt står rätt till gällande skulderna. Du kan däremot få fram en del av dessa uppgifter genom att kontakta Kronofogden och Transportstyrelsen via telefon.
För att ringa Transportstyrelsen i dessa ärenden är numret 0771-14 15 16 och då behöver du ange ärendet ”Ägaruppgifter”. Notera att tjänsten har öppet 24/7, men att de inte har uppgifter om Kronofogdens tilläggskostnader om ett sådant ärende finns registrerat.
Du kan även vända dig direkt till Kronofogden via telefonnumret 0771-73 73 00 för att ta reda på aktuell status.
Från första juli 2014 följer parkeringsböter, trängselskatt och fordonsskatt med bilen i stället för den person som vid tillfället ägde den.
Regler kring informationshämtning gällande registreringsnummer
Lagen om vägtrafikregister (2001:558), samt personuppgiftslagen (1998:204) styr det mesta kring inhämtning av information från bilregistret. I korthet ger de tillåtelse för all typ av information om fordonet, samt vem som äger det.
På detta vis kan du som privatperson alltid ta reda på det mesta om svenska bilar, även om du inte fått tillåtelse av ägaren. Det behövs inte heller något godkännande från personen utan du är helt fri att söka uppgifter som är relaterade till motorfordon.
Vad är registreringsnummer?
Precis som personnummer måste bilar ha unika nummer för att identifiera dem. Dessa kallas för registreringsnummer och varje fordon måste ha ett sådant för att få användas i trafik, oavsett om det gäller personbilar, bussar, lastbilar eller släpvagnar.
I Sverige består skyltarna av tre bokstäver samt tre siffror, men ibland kan även det sista tecken vara en bokstav. En registreringsskylt måste finnas på plats både framför och bakom fordonet, men den behöver även vara fullt synlig och ren från smuts.
Registreringsnumret är knutet till personnumret på den som äger fordonet vilket även betyder att alla kan göra sökningar på dig och din adress genom att ange numret hos Transportstyrelsen.
Vem står som ägare för bilen?
Genom att använda tjänster från Transportstyrelsen eller privata företag kan du alltid leta upp ägaren för ett specifikt fordon. Personnummer på föregående ägare finnes också, särskilt om du beställer en komplett historik som skickas via e-post.
Du kan även beställa ägaruppgifter direkt via SMS, till en kostnad av 3 kronor. Utöver detta finner du liknande uppgifter via tjänster som Biluppgifter, Car.info och Carfax som hämtar ut detta från Vägtrafikregistret. Notera att du behöver logga in med BankID för att se fullständiga personnumret på den som äger fordonet.