Går du i tankarna om att köpa en begagnad bil bör du alltid kolla regnummer innan du ens överväger en provkörning. Med äldre bilar ingår nämligen ett antal saker du bör vara medveten om, men även dolda fel och onödiga utgifter kan undvikas genom att kontrollera fordonet.
I Sverige kan du använda flera olika tjänster för att hitta uppgifter om bilar, men den mest kända är förmodligen ”Sök fordonsuppgifter” som hittas på Transportstyrelsens hemsida. Där kan du knappa in registreringsnumret på bilen för att få fram utökad information som färg, motorvolym, ägare, miltal och däckdimensioner.
Tack vare att du även kan kontrollera bilens skulder via Transportstyrelsen kan du enkelt se om det medföljer några oväntade kostnader vid köpet, något som alltid rekommenderas för att slippa krångel och tråkigheter. Registreringsnumret på bilen ger dig alla nödvändiga uppgifter du behöver för att veta bilens skick, om den är lagligt att köra, samt om skatten är betald.
Vad du kan upptäcka genom att kolla upp regnumret
Det finns en uppsjö med fakta som Vägrafikregistret kan bistå med, men ett axplock av dessa innefattar följande:
- Bilens mätarställning
- Hur många ägare som har haft bilen tidigare
- Vem som äger bilen just nu
- När bilen registrerades för bruk
- Tekniska detaljer om motor, däck, färg, bränsleförbrukning mm.
- Information om bilen är avställd eller påställd
- Vilken månad skatten ska betalas
Uppgifterna kan skilja sig enormt beroende på vilken tjänst du använder
När du letar upp regnummer märker du snabbt att det finns fler än ett sätt att gå tillväga, men även att det framkommer en hel del variation i uppgifterna som presenteras.
Här nedan får du en liten fingervisning på hur de kan skilja sig åt:
- Biluppgifter: Informerar vilket land bilen är tillverkad i, summan bilen såldes för tidigare, samt varje gång ett ägarbyte skett. Denna tjänst presenterar också namnet, adressen och första delen av personnumret på ägaren, utan att du behöver logga in.
- Car.info: Visar upp bilder från gamla annonser på Blocket, men presenterar även en värdering på bilen. En tidslinje om vad som skett med bilen syns också tydligt på hemsidan vilket kan vara användbart för dig som letar efter mer konkret fakta om fordonet.
- Carfax: Ger dig en komplett historik på service, men även om bilens eventuella skulder och om den någon gång varit stulen. Du kan även få fram om den är stulen vid försäljningstillfället för att undvika bedrägerier. Observera dock att en Carfax rapport inte är kostnadsfri.
-
Transportstyrelsen: Här kan du leta upp det mesta gällande bilen, men även ägaruppgifter som kan beställas via e-post helt gratis. Med ett SMS kan du också få fram vem som står som ägare, dock till en kostnad av 3 kronor. Transportstyrelsens tjänst är för övrigt den statliga varianten som även kallas för ”Sök fordonsuppgifter”.
Varför ska jag söka på regnummer?
Det finns enormt med anledningar varför du vill söka upp information om ett fordon, men de främsta innefattar bilköp och spekulationer. Det kan även vara så att du vill värdera din bil innan du säljer den, eller för att få fram rätt uppgifter för din annons.
Idag söker också många på vem som äger fordonet för att säkerställa att samma person du ska köpa en bil av verkligen har rätt att sälja den. Utöver privatpersoner är det även andra myndigheter som gör slagningar i Vägrafikregistret, till exempel Polisen, Tullen, eller diverse försäkringsbolag.
Tack vare att personuppgiftslagen ger utrymme för detta kan även en tredje part använda registret för att hjälpa dig hitta rätt uppgifter. Ibland kanske du bara är nyfiken om att veta hur mycket en bil kostar genom att värdera den med hjälp av registreringsnumret, eller vem som åker omkring i ditt närområde. Att uppgifterna finns lättillgängliga är en trygghet för alla inblandade parter, men framförallt när det kommer till försäljning.
Sist men inte minst kan sökningar hjälpa dig att reda ut eventuella skulder, parkeringsböter och andra avgifter du inte vill betala efter genomgått köp. Det är nämligen så att allt detta medföljer den nya ägaren efter en lagändring från 2014. Regelverket kom till för att hindra så kallade målvakter att äga flertalet fordon, men den kan också göra livet krångligare för dig som privatperson om du inte är vaksam.